Atunci cand vorbim despre patuturi pentru bebelusi ne gandim in primul rand siguranta, confortul si sanatatea micutului. In primele luni de viata ale micutului, cand acesta nu se poate coordona, siguranta si confortul lui depind de tine. Pentru confortul tau si al bebelusului tau, trebuie sa te asiguri ca alegi cel mai bun patut pentru bebe, mai ales ca acesta isi va petrece foarte mult timp in patut in primele luni de viata.

Tipul patului pentru bebe

Inainte sa alegi patutul pentru bebe trebuie sa iti stabilesti prioritatile. In functie de preferintele personale si de obiceiurile familie tale, vei alege patutul pentru bebelus. Si spun ca in functie de obiceiurile familie tale pentru ca este posibil sa ai nevoie de un patut pliabil, pe care sa il iei cu tine in calatoriile voastre.

  • Patut bebe LEMN – patutul pentru bebelus din lemn il poti aseza in camera copilului sau in alt loc din casa si este varianta clasica de patut. In diverse modele, marimi si disponibil cu nenumarate accesorii, patutul pentru bebe din lemn este alegerea perfecta pentru o familie care nu are obiceiul de a calatorii mult cu copilasul.
  • Patut bebe PLIABIL – acest model este idea pentru pentru calatorie. Daca aveti obiceiul sa calatoriti impreuna cu micutul vostru, atunci acest model este recomandat. Cele mai multe modele sunt din schelet metalic, cu husa din material textil si sunt dotate cu roti si geanta pentru calatorie pentru a fi mai usor de transportat. De asemenea, patuturile pentru bebe pliabilile se pot transforma foarte usor in tarc de joaca pentru cel mic dupa detasarea cosului pentru dormit.
  • Patut bebe TRANSFORMABIL – patutul pentru bebe trasformabil este indicat in cazul in care nu vrei sa achizitionezi un alt pat odata cu trecerea anilor. Prin detasarea lateralelor, patulul transformabil poate fi utilizat si atunci cand micutul tau creste. Insa, atunci cand alegi acest model, trebuie sa acorzi atentie unor detalii precum greutatea sustinuta si dimensiunile. Trebuie sa te gandesti ca micutul tau va creste in greutate si inaltime, iar patutul trebuie sa suporte noile dimensiuni.
  • Patut bebe BALDACHIN – acest tip de patut nu este neaparat diferit de cele mai sus, singura diferenta fiind suportul pentru baldachin. In cazul in care ai achizitionat un patut pentru bebelus fara aceasta optiune, poti cumpara separat suportul pentru baldachin. Aceata varianta de patut este aleasa atat din motive estetice cat si pentru a ii oferii micutului o intimitate mai mare pentru un somn linistit si profund.

Calitatea materialelor

Cele mai bune si recomandate patuturi pentru cei mici sunt patuturile pentru bebe din lemn si paturile textile cu cadru metalic. Cele doua tipuri sunt printre cele mai folosite datorita calitatilor lor extraordinare, cu conditia sa fie materiale de buna calitate. Materialele din care este fabricat patutul trebuie sa fie de cea mai buna calitate si nu trebuie sa puna in pericol viata bebelusului. Pe langa faptul ca trebuie sa fie materiale rezistente, care sa ofere durabilitate patutului, acestea trebuie sa fie “prietenoase” cu bebelusul. Toate materialele (clei, vopsea, etc) utilizate in fabricarea patutului nu trebuie sa fie toxice sau daunatoare pentru bebelus.

  • Patuturile pliabile din materiale textile – sunt practice, mai ales daca ai nevoie de un pat suplimentar pe care sa-l iei cu tine in calatoriile pe care le faci cu cel mic. Sunt usor de trasportat si manipulat.
  • Paturile din lemn – sunt ideale sa fie amplasate in camera copilului, si pot fi utilizate pana la o varsta mai inaintata daca sunt achizitionate cu o dimensiune mai mare sau daca sunt paturi transformabile.

Caracteristici ce influenteaza siguranta patului

  • Elementele de siguranta – pentru fiecare model de patut pentru bebe exista cateva elemente de siguranta, de care tu trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi patutul pentru cel mic. Pentru patutul din lemn trebuie sa ai in vedere ca distanta intre zabrele sa nu fie prea mare de 3 – 4 cm pentru ca altfel exista riscul ca cel mic sa isi prinda piciorusul sau manuta intre ele. De asemenea, pentru patuturile pliabile trebuie sa acorzi o atentie deosebita sistemului de pliere. Acesta trebuie sa fie dotat cu sistem de siguranta impotriva plierii accidentale. Un alt sfat foarte util este sa acorzi atentie inaltimii lateralelor. Cu trecerea lunilor, micutul creste si acesta devine capabil sa ajunga la marginile patului daca acestea nu sunt suficient de inalte. De aceea este indicat sa achizitionezi un patut pentru bebe cu saltea reglabila pe inaltime. Astfel, cu cat micutul creste, cobori salteaua pentru a creste siguranta copilului tau.
  • Salteaua patutului – indiferent ca alegi un patut care are salteau inclusa sau trebuie sa o achizitionezi separat, nu neglija acest aspect. Salteaua este la fel de importanta precum patutul in sine. Salteluta trebuie sa fie de cea mai buna calitate, din materiale antialergice (latex, cocos, bambus) si care nu sunt toxice. Calitatea saltelei influenteaza confortul si sanatatea micutului tau. De asemenea, atentie la marimea saltelei alesa pentru patut. Marimea saltelei trebuie aleasa astfel incat sa nu ramana spatiu intre marginile patului si saltea.

Caracteristici ce influenteaza utilitatea patului

  • Spatiile de depozitare – este recomandat achizitionarea unui patut pentru bebelus cu diverse spatii de depozitare. Vei descoperi cat este de util este sa ai la indemana posibilitatea de a depozita lucrusoarele bebelusului tau. Au fost concepute diverse spatii de depozitare pentru toate variantele de patut: buzunare textile  laterale pentru patutul pliabil, sertare si rafturi pentru patuturile din lemn etc.
  • Nivel reglabil pe inaltime pentru saltea – daca achizitionezi un patut pentru bebe cu saltea reglabila pe inaltime nu numai ca ii vei asigura bebelusului un nivel ridicat de siguranta, dar iti va fi si tie mult mai confortabil. Daca alegi un patut reglabil poti pozitiona salteluta in functie de nevoile tale (poti transforma patutul in masuta de infasat) si de inaltimea copilului tau.
  • Perete detasabil – pentru confortul tau si al bebelusului tau este bine sa alegi un patut pentru bebe care are un perete (laterala) detasabil. Astfel (indiferent de tipul patutului), iti va fi mult mai usor sa il utilizezi si sa asezi micutul in patut. Daca alegi un patut pliabil, opteaza pentru unul care are o laterala cu fermoar.
  • Accesoriile patutului pentru bebelus – pentru a-ti spori confortul trebuie sa ai in vedere si accesoriile cu care acesta este dotat. Cel mai bun patut reglabil pentru bebe are dotari care sa iti vina in ajutor si sa sporeasca confortul bebelusului. Plasa pentru tantari, modul de sunete si lumini, masuta pentru infasat, cosulet pentru leganat, jucarii atasate sunt numai cateva exemple de accesorii pe care  patuturi pentru bebe de calitate le au.
Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *