Una dintre cele mai mari provocări pentru părinţi constă în achiziţionarea unor jucării utile şi educative pentru cei mici, care să nu îi plictisească, ci să le dezvolte abilităţile. Astfel, alegerea unor jucării educative pentru copii poate deveni dificilă, având în vedere gama variată de produse, pe care le poţi găsi atât online, cât şi în magazinele fizice.
În acest articol, îţi prezentăm cum alegi jucăriile educative în funcție de vârsta copiilor, precum şi un top al acestora, astfel încât alegerea ta să fie una perfectă.
Cum alegi jucăriile educative în funcție de vârsta copiilor
În alegerea celor mai bune jucării pentru cei mici, trebuie să ţii cont şi de vârsta pentru care acestea sunt recomandate. Jucăriile alese pot fi periculoase pentru copiii prea mici sau neinteresante pentru cei mari, de aceea acest criteriu trebuie respectat întotdeauna atât din motive de siguranţă, cât şi pentru bucuria celui mic.
De regulă, poţi achiziţiona jucării cu care cel mic se poate distra de unul singur sau jocuri mai complexe, care implică mai mulţi parteneri. Poţi opta şi pentru jocuri de care copiii se pot bucura individual, aşa cum sunt cele de stimulare a logicii.
Jucăriile individuale reprezintă cele mai bune alegeri pentru un bebeluş sau un copil mai mic de 2-3 ani, deoarece le pot îmbunătăţi abilităţile motrice.
Pentru un copil care merge la grădiniţă sau chiar la şcoală, sunt indicate jucăriile care le pot stârni imaginaţia, ajutându-i să colaboreze mai eficient cu ceilalţi copii, precum sunt jocurile de construcţii sau cele pe tablă.
Tot în preajma vârstei de 3-4 ani sunt indicate şi puzzle-urile simple şi cuburile de diferite forme, cu ajutorul cărora cei mici îşi pot exersa îndemânarea.
Cum alegi jucăriile în funcție de material
Atunci când vrei să cumperi jucării pentru cei mici, trebuie să ţii cont şi de materialul din care acestea sunt confecţionate. Cele mai multe jucării sunt făcute din plastic, care poate fi destul de rezistent, însă unele dintre preferatele micuţilor sunt jucăriile din lemn, mult mai educative şi durabile: cuburile, tăbliţele cu imagini sau puzzle-urile sunt variantele spre care te poţi îndrepta.
Fiindcă îţi doreşti ca jucăriile educative să fie sigure pentru cei mici, evită-le pe cele cu magneţi, în special pentru bebeluşii care pot ronţăi bucăţile mici şi care pot deveni periculoase pentru sănătatea lui.
Când copiii cresc, poţi cumpăra jocuri educative cu magneţi de tip tăbliţă, unde pot desena şi cu ajutorul cărora pot învăţa să scrie.